Modeugen hylder morgendagens designtalenter

Copenhagen Fashion Week AW 2015 er netop afsluttet, og det er første gang at designstudenterne fra hele verden har haft så stor mulighed, for at vise deres talent frem. Flere forskellige shows, med både danske og internationale designstuderende, har været både On- og Off-Schedule. De tidligere nye designere, som nu har etableret deres eget brand, har også vist kæmpe succes.

DSC03971

Kopenhagen Furs modeshow – ”Imagine Talents” i Industriens Hus under modeugen. Foto: Olivia Larsen

Modeugen blev uofficielt skudt i gang allerede tirsdag aften, med et brag af et show holdt af Danmarks største pelskoncern, Kopenhagen Fur. Showet hedder Imagine Talents, og er et tilbagevende event, som hvert år repræsenterer de bedste, og mest innovative styles. Imagine Talents er et samarbejde mellem Kopenhagen Fur, og førende internationale designskoler fra både England, Frankrig, Kina, Sydkorea, Japan og Danmark. Her fik de særligt udvalgte designstuderende lov til at vise deres bud, på en smuk pels kollektion. Et væld af pressefolk, ministre, modefolk, sportsstjerne, folkevalgte politikere og kendte deltog i Imagine Talents, i Industriens Hus i midten af København. Du kan se klip fra showet her.

”For os handler hele Imagine-projektet om at turde bevæge sig ud i verden, for at undervise og samarbejde med nye, friske talenter, som giver både os og designverdenen noget helt unikt. De deltagende elever har skabt 21 ambitiøse pelsdesigns, som viser netop den innovation og det mod, vi har brug for i fremtiden. Vi er rigtig galde for den store opbakning, som så mange gode venner af huset har vist både de studerende og os her til aften, og vi glæder os til det fortsatte arbejde med at nytænke vores designtilgang – både herhjemme og internationalt” udtaler Michael Stadi, leder af KiCK, Kopenhagen Furs Kreative Kraftcenter.

DSC04216

Vinderen, Rolf Ekroth fra Aalto University, kåres i Desginer’s Nest modeshow. Foto: Olivia Larsen

Udover Kopenhagen Furs nye tiltag, har design-konkurrencen Designers’ Nest eksisteret siden 2003. Showet fandt sted igen i år, fredag eftermiddag, og var en af dagens highlights. Ved Designer’s Nest konkurrerer forskellige, særligt udvalgte talenter om at vinde 50.000 kr. til at starte deres eget brand. Talentkonkurrencen blev også overværet af H. K. H. Kronprinsesse Mary, som støtter op omkring de unge og nyuddannede designere. Vinderen af Designer’s Nest blev den finske designstuderende Rolf Ekroth fra Aalto University, som fik meget ros for hans materialevalg. Designers’ Nest-juryen bestod af Chris Pedersen, der er tidligere moderaktør på Cover, Sara Maino som er moderedaktør for det italienske Vogue, designer Henrik Vibskov og designer Leyla Piedayesh fra Lala Berlin, samt Guillaume de Piedoue fra eyesontalents.

”Jeg ser ikke mig selv som en kommerciel designer endnu. Jeg søger stadig viden på mange områder designmæssigt, og derfor skal jeg også til Paris næste sommer i et praktikophold. Mit ønske er, at jeg kan komme ind i et større modehus og lære om branchen der igennem. Senere kan jeg så fokusere på min egen kollektion” forklarer Rolf Ekroth.

Ud over disse to kæmpe modebegivenheder, holdt tre designstuderende fra Hong Kong et samlet show på Rådhuset. De tre designere KOYO William, Doris Kath Chan og Seth Yeung, viste hver især en meget flot og sammenhængene kollektion. Showet var arrangeret af Trade Development Concuil Hongkong (HKTDC).

En af de lidt mindre, med stadig yderst interessante shows, var Fashion Collective CPH, som repræsenterede 5 danske designtalenter. Fashion Collective CPH er en platform for tilkommende designere, med fokus på håndværket og bæredygtighed. Talenterne fik mulighed for at vise deres kollektioner frem for pressen, indkøbere og andre interesseret modefolk. Selve modeugen sluttede af på Rådhuset med afgangsshowet ’We Do Fashion’ fra de nyuddannede 12 Fashion Design-studenter fra Via Design. De fremviste alle en mindre kollektion, og der kunne ses alt fra sporty jakkesæt og sælskindsjakker til stilletter og slip-ons.

”Jeg har inviteret mulige fremtidige samarbejdspartnere til showet, som måske kan hjælpe mig med de projekter jeg er i gang med” fortæller Stine Sandermann fra Via Design.

Sådan blev De internationalt anerkendte designere

PicMonkey CollageskoleFra højre: Freya Dalsjø (AW15), Mark Kenly Domino Tan (AW15) Foto: Venligst udlånt af copenhagenfashionweek.com

Alt i alt er det fantastisk, at alle disse unge designere bliver set under modeugen, og får lov til at vise deres talent frem. Men det vigtigste er, at de unge bliver opdagede af større virksomheder, og får job, eller udlever drømmen og starter deres eget brand. Under Copenhagen Fashion Week har man også kunnet opleve tidligere designstuderene, som nu udlever drømmen, og er blevet Danmarks ansigt i den internationale branche. En af dem er Mark Kenly Domino Tan, som i dag er blevet alles favorit. Mark har altid interesseret sig for æsketik og design; allerede som 12-årige havde han designet sin første kjole for Prinsesse Alexandra.

Han har naturligt talent for at designe flot tøj, og har blandt andet designet for de store modehuse Balenciaga, Alexander MacQueen og Sonia Rykiel. Mark Kenly Domino Tan blev færdig på Kolding Design skole i 2011, og startede derefter på sin master på The Royal College Of Art i London i 2012. Kort tid efter valgte han at starte sit eget brand, hvor han satte fokus på lave en kraftig identitet for Mark Henly Domino Tan. I 2012 vandt Mark den nationale H&M Award, og allerede under Copenhagen Fashion Week i 2014 viste Mark Kenly Domino Tan sin kollektion. Senere samme år vandt han Dansk Design Talent-prisen, samt 500.000 kr. til at udvikle sit brand. Igen i år var Mark Kenly Domino Tan alles favorit, da han præsenterede en anderledes kollektion end de typiske danske brands. Han formår at overraske med spændende design, og den internationale presse er vilde med ham. Vi glæder os til at følge Mark Kenly Domino Tan i fremtiden.

En anden designer som virkelig har haft stor fremgang i det seneste år, er Freya Dalsjø. I 2011 vendte Freya tilbage til København, efter at have studeret mode på the Royal Academy of Fine arts i Antwers. Hun etablerede brandet i eget navn lige efter, og viste det til Copenhagen Fashion Week. Hun fik oven i købet lov til at åbne selve modeugen i 2012, og har siden hen lavet shows 2 gange om året. I 2013 lavede hun et samarbejde med Kopenhagen Fur, og har siden vundet adskillige priser. Freya er kendt for at have blod-lignende farver, samt lige linjer, og fine pelsdetaljer.

“Det er et stort ansvar at starte en virksomhed, og få den til at fungere. Både over for mig selv og mine medarbejdere. Jeg får mere og mere blod på tanden jo større udvikling der sker. Det er selvfølgeligt meget voldsomt, at der sket så meget så hurtigt, men jeg arbejder virkelig også for det. Jeg sidder i min systue fra kl. 9 til kl. 23 hver dag. Jeg ser ikke særlig meget til mine venner, men det er det værd, for det er det, jeg helst vil. Det er fedt at arbejde på det her, og være med til at bygge noget op, og se at ens arbejde bærer frugt” siger Freya Dalsjø.

Tilføj en kommentar